Istražite vrste bosiljka iz našeg asortimana
Bosiljak je jedna od najpopularnijih biljaka u kulinarstvu i aromaterapiji. No, jeste li znali da postoji više vrsta bosiljka, od kojih svaka ima specifičan okus i miris? U ovom blogu istražit ćemo četiri vrste bosiljka koje možete uzgojiti u pametnom vrtu: Genovese bosiljak, crveni bosiljak, cimet bosiljak i limunski bosiljak.
1. Genovese bosiljak – klasik mediteranske kuhinje
Genovese bosiljak je najpoznatija vrsta bosiljka i nezaobilazan sastojak pesto umaka. Ima velike, zelene listove i intenzivan miris koji podsjeća na klinčić i anis. Idealan je za dodavanje u tjestenine, salate i pizze. Uzgoj Genovese bosiljka u pametnom vrtu osigurava stalnu dostupnost svježih listova za pripremu jela.

2. Crveni bosiljak – dekorativan i aromatičan
Crveni bosiljak ističe se svojom ljubičastom bojom i blago pikantnim okusom. Njegova boja čini ga odličnim dodatkom jelima, ali i vizualno atraktivnim u vrtu. Često se koristi u koktelima, kao začin za mesna jela i u egzotičnim salatama. Ako razmišljate o različitim vrstama bosiljka, crveni bosiljak može biti zanimljiv izbor za uzgoj.

3. Cimet bosiljak – začinska nota s toplim mirisom
Cimet bosiljak svoj naziv duguje specifičnom mirisu koji podsjeća na cimet. Ima suptilno sladak okus, što ga čini izvrsnim dodatkom desertima i toplim napicima. Također se koristi u azijskoj kuhinji i kao aromatični dodatak čajevima. Uzgoj bosiljka kod kuće omogućuje vam da uvijek imate ovu posebnu vrstu pri ruci.

4. Limunski bosiljak – svježina citrusa
Limunski bosiljak odlikuje se izraženim citrusnim notama koje podsjećaju na limun i limetu. Često se koristi u ribljim jelima, voćnim salatama i osvježavajućim napicima. Ova vrsta bosiljka u pametnom vrtu raste brzo i lako, što ga čini idealnim izborom za svakog ljubitelja začinskog bilja.

Kako uspješno uzgajati bosiljak?
Sve četiri vrste bosiljka mogu se lako uzgajati u pametnom vrtu, čak i u zatvorenim prostorima. Ključni faktori uspješnog uzgoja su:
- Dovoljno svjetla – Bosiljak voli sunčana mjesta s najmanje 6 sati dnevnog svjetla.
- Pravilno zalijevanje – Održavajte tlo vlažnim, ali izbjegavajte prekomjerno zalijevanje.
- Redovita berba – Često podrezivanje potiče rast novih listova.
- Dobra drenaža – Bosiljak ne podnosi natopljeno tlo.
Bilo da se odlučite za Genovese, crveni, cimet ili limunski bosiljak, sve vrste donose posebne arome i pogodnosti u vašu kuhinju. Uzgoj bosiljka kod kuće, posebno u pametnom vrtu, omogućuje vam da uvijek imate svježe listove pri ruci. Eksperimentirajte s različitim vrstama bosiljka i otkrijte koji vam najviše odgovara. Naruči svoj bosiljak ovdje.