Chilli papričica

Sve što trebaš znati o chilli papričici na jednom mjestu

Vrijeme klijanja
10 – 20 dana

Temepratura klijanja
22 – 28 °C

Vrijeme do berbe
80 – 120 dana

Primarno djelovanje
Antioksidativno, protuupalno

Vitamini i minerali
C, A, B6, kalij, željezo, kapsaicin

Utjecaj na čovjeka
Jača imunitet, potiče metabolizam, podržava zdravlje srca i krvnih žila

Kapsaicin aktivira termogenezu i ubrzava potrošnju kalorija.

Može pomoći u regulaciji tjelesne težine i smanjenju masnog tkiva.

Kapsaicin se koristi i u kremama za bolove u zglobovima i mišićima.

Inhibira djelovanje supstance P – tvari odgovorne za prijenos boli.

Potiče cirkulaciju i može pomoćiu smanjenju kolesterola.

Istraživanja povezuju kapsaicin s boljom vaskularnom funkcijom.

Prirodno štiti od bakterija i gljivica.

Sadrži visoku razinu vitamina C i A.

Potiče lučenje želučanih sokova i enzima.

Može pomoći u balansiranju crijevne flore.

Što su čili papričice (Capsicum annuum), za što su dobre i kako ih uzgajati kod kuće? 

Čili papričice su plodovi različitih sorti paprike (Capsicum annuum) poznati po svom ljutom okusu koji dolazi od spoja kapsaicina. Osim što jelima daju pikantnost, čili papričice imaju i ljekovita svojstva – koriste se za poticanje cirkulacije, ubrzavanje metabolizma i jačanje imuniteta. 

Nutritivno, bogate su vitaminom C, A i B6, mineralima poput kalija i željeza, te kapsaicinom koji pokazuje antioksidativna i protuupalna svojstva

Brzi podaci 

  • Vrijeme klijanja: 10–20 dana 
  • Temperatura klijanja: 22–28 °C 
  • Vrijeme do berbe: 80–120 dana (ovisno o sorti) 
  • Primarna namjena: kulinarstvo, začini, ljekovita primjena 
  • Vitamini/minerali: C, A, B6, kalij, željezo, kapsaicin 
  • Utjecaj na čovjeka: jača imunitet, potiče metabolizam, podržava zdravlje srca i krvnih žila 

Uzgoj čili papričica kod kuće 

Čili papričice vole toplinu, sunčana mjesta i propusno tlo. Uzgajaju se u vrtovima, posudama ili u zatvorenom prostoru uz dovoljno svjetla. Za razliku od blagih paprika, zahtijevaju dulje vrijeme do berbe i stabilne temperature. 

U pametnim vrtovima poput SIMPLY i AURELIA, čili papričice rastu jednostavno – automatsko navodnjavanje i optimalna LED rasvjeta omogućuju stabilan rast i bogat urod, bez obzira na godišnje doba. 

Sadnja čili papričica iz sjemena 

  1. Posij sjeme plitko u lagan supstrat ili koristi pametne zemljice sa sjemenkama
  1. Održavaj toplinu (22–28 °C) i vlagu do nicanja. 
  1. Nakon klijanja, biljke trebaju puno svjetla i redovitu vlagu. 
  1. U pametnim vrtovima SIMPLY i AURELIA proces je automatiziran – nema presađivanja ni brige oko zalijevanja. 

Uzgoj u pametnim vrtovima Simply i Aurelia 

Naši pametni vrtovi omogućuju da uzgajaš čili papričice tijekom cijele godine – bez stresa, s automatskom regulacijom vode i svjetla. Rezultat su zdrave biljke i plodovi puni okusa i kapsaicina. 

Kako brati i koristiti čili papričice 

  • Beri kada plodovi poprime karakterističnu crvenu, narančastu ili žutu boju (ovisno o sorti). 
  • Čuvaj plodove u hladnjaku do 2 tjedna ili ih suši za dugotrajno korištenje. 
  • Idealne su za svježu upotrebu, sušenje, mljevenje u prah ili pravljenje umaka i ulja. 

Najčešći problemi i rješenja 

Problem Mogući uzrok Rješenje 
Slab rast Premalo topline i svjetla Održavaj toplinu i koristi LED rasvjetu 
Žuti listovi Nedostatak hranjiva Dodaj prirodno gnojivo ili koristi pametne zemljice 
Mali ili gorki plodovi Previše vode / premalo sunca Uravnoteži zalijevanje i osiguraj sunčano mjesto 
Štetnici (uši, grinje) Slaba ventilacija Osiguraj cirkulaciju zraka, koristi prirodne repelente 
Opadanje cvjetova Preniske temperature Uzgajaj u zatvorenom ili kontroliranim uvjetima 

Razlika između blagih i ljutih paprika 

  • Čili papričice: sadrže kapsaicin, ljute i pikantne, koriste se u kulinarstvu i medicini. 
  • Slatke paprike: nemaju kapsaicin, koriste se kao povrće u jelima i salatama. 

Kako sačuvati čili papričice 

  • U hladnjaku: do 2 tjedna. 
  • Sušenje: objesi u grozdovima ili suši na niskoj temperaturi. 
  • Zamrzavanje: cijele ili narezane. 
  • Ulje s čilijem: potopi svježe ili sušene papričice u maslinovo ulje za dugotrajnu aromu. 

Zaključak 

Čili papričice (Capsicum annuum) su biljke koje donose okus, ljutinu i zdravstvene benefite u svakodnevnu prehranu. Osim što obogaćuju kulinarstvo, podržavaju zdravlje srca, probave i metabolizma. Uz pametne vrtove SIMPLY i AURELIA, možeš ih uzgajati svježe tijekom cijele godine – uvijek pri ruci, bez obzira na godišnje doba. 

Vrijeme klijanja
10 – 20 dana

Temepratura klijanja
22 – 28 °C

Vrijeme do berbe
80 – 120 dana

Primarno djelovanje
Antioksidativno, protuupalno

Vitamini i minerali
C, A, B6, kalij, željezo, kapsaicin

Utjecaj na čovjeka
Jača imunitet, potiče metabolizam, podržava zdravlje srca i krvnih žila

Kapsaicin aktivira termogenezu i ubrzava potrošnju kalorija.

Može pomoći u regulaciji tjelesne težine i smanjenju masnog tkiva.

Kapsaicin se koristi i u kremama za bolove u zglobovima i mišićima.

Inhibira djelovanje supstance P – tvari odgovorne za prijenos boli.

Potiče cirkulaciju i može pomoćiu smanjenju kolesterola.

Istraživanja povezuju kapsaicin s boljom vaskularnom funkcijom.

Prirodno štiti od bakterija i gljivica.

Sadrži visoku razinu vitamina C i A.

Potiče lučenje želučanih sokova i enzima.

Može pomoći u balansiranju crijevne flore.

Želiš svježi bosiljak cijele godine? Uzgajaj ga u SIMPLY ili AURELIA pametnom vrtu – bez stresa i stalnog zalijevanja.

Pogledaj najčitanije teme

Iskoristi svoje biljke na najbolji način. Za svoje zdravlje.

Podijeli inspiraciju:

Prijavi se na naš Newsletter !

Otkrij ekskluzivne savjete za pametno vrtlarenje, najnovije inovacije i posebne ponude. Budi prvi koji će saznati kako unaprijejditi svoj vrt uz Smart Garden tehnologiju.

0
    0
    Tvoja košarica
    Tvoja košarica je praznaPovratak u kupovinu
    preloader