Cimet bosiljak

Sve što trebaš znati o cimet bosiljku na jednom mjestu

Vrijeme klijanja
5 – 10 dana

Temepratura klijanja
20 – 25 °C

Vrijeme do berbe
60 – 70 dana

Primarno djelovanje
Antioksidans, energija, probava

Vitamini i minerali
A, C, mangan, kalcij

Utjecaj na čovjeka
Poboljšava probavu, jača otpornost, daje vitalnost

Cimet‑bosiljak sadrži eugenol, linalool i estragol zahvaljujući organske spojeve koji smanjuju oksidativni stres i upalne procese u tijelu

Tradicionalno se koristi za smirenje želuca, nadutost, probavne smetnje i stimulaciju apetita

Svojstva antibakterijskog i antivirusnog djelovanja zahvaljujući eteričnim uljima; tradicionalna upotreba kod prehlade, gripe, kožnih infekcija

Listovi obiluju vitaminima A, C, K te mineralima magnezij, kalij, kalcij i folati koji potpomažu regeneraciju i imunitet

Miris i spojevi poput eugenola i cinnamate mogu smanjiti stres, poboljšati raspoloženje, te djeluju i kod artritisa i bolnih grčeva

Što je cimet bosiljak, za što je dobar i kako ga uzgajati kod kuće?

Cimet bosiljak (Ocimum basilicum ‘Cinnamon’) je egzotična sorta bosiljka koja se ističe toplom, začinskom aromom s notama cimeta. Popularan je u kulinarstvu, posebno u desertima, voćnim salatama, čajevima i azijskim jelima. Osim u gastronomiji, koristi se i u prirodnoj medicini.

Bogata je ljekovita biljka s visokim sadržajem antioksidansa, vitamina A i C, te minerala poput mangana i kalcija. Pomaže probavi, jača imunitet i daje energiju zahvaljujući prirodnim fitonutrijentima.

Brzi podaci

  • Vrijeme klijanja: 5–10 dana
  • Temperatura klijanja: 20–25 °C
  • Vrijeme do berbe: 60–70 dana
  • Primarno djelovanje: antioksidativno, probava, energija
  • Vitamini/minerali: A, C, mangan, kalcij
  • Utjecaj na čovjeka: poboljšava probavu, jača otpornost, daje vitalnost

Uzgoj cimet bosiljka kod kuće

Cimet bosiljak možeš uzgajati u vrtu, na balkonu ili u zatvorenom prostoru. Voli toplinu, puno svjetla (12–16 sati dnevno pod LED lampom u zatvorenom) i dobro drenirano tlo ili supstrat. Brzo raste i bogato se grana uz redovitu rezidbu.

Sadnja cimet bosiljka iz sjemena

  1. Odaberi posudu s drenažnim rupama ili pametnu teglu s automatskim navodnjavanjem.
  2. Koristi lagan, propustan supstrat ili pametne zemljice s dodanim nutrijentima.
  3. Sij sjeme plitko i lagano prekriveno zemljom.
  4. Održavaj umjerenu vlagu, ali izbjegavaj stajaću vodu.
  5. Osiguraj toplinu i puno svjetla (idealno 20–25 °C).

Uzgoj u pametnim vrtovima Simply i Aurelia

Naši pametni vrtovi SIMPLY i AURELIA omogućuju da cimet bosiljak raste cijele godine – bez stresa oko zalijevanja ili presađivanja. Automatski sustav osigurava savršene uvjete, pa uvijek možeš imati svježe listove za čajeve, deserte ili kuhanje.

Kako brati cimet bosiljak da stalno raste

  • Redovito otkidaj vrhove stabljika iznad drugog para listova.
  • To potiče grananje i stvaranje novih listova.
  • Najbolje ga je brati ujutro kada je aroma najintenzivnija.

Najčešći problemi i rješenja

ProblemMogući uzrokRješenje
Žuti listoviPremalo svjetla, višak vodePremjesti na svjetlije mjesto, smanji zalijevanje
Slab mirisNedovoljno sunca/LED svjetlaPovećaj izloženost svjetlu
Slab rastPregusta sadnja, manjak hranjivaProrijedi biljke, dodaj organsko gnojivo
ŠtetniciLisne uši, bijele mušiceUkloni ručno, koristi prirodne repelente
Pojava plijesniPreviše vlage, loša ventilacijaPoboljšaj protok zraka, smanji vlagu

Razlika između cimet bosiljka i drugih sorti

  • Cimet bosiljak (Ocimum basilicum ‘Cinnamon’): topla, začinska aroma s notama cimeta, koristi se u čajevima, desertima i voćnim salatama.
  • Bosiljak Genovese (Ocimum basilicum): klasična sorta, idealna za pesto i mediteranska jela.
  • Limunski bosiljak (Ocimum basilicum var. citriodorum): citrusna aroma, koristi se u azijskoj kuhinji i osvježavajućim napitcima.

Kako sačuvati cimet bosiljak

  • Svježe stabljike u čaši vode na sobnoj temperaturi.
  • Zamrzavanje listova cijelih ili nasjeckanih u maslinovu ulju.
  • Sušenje u hladu, čuvanje u hermetički zatvorenim posudama.
  • Priprema aromatičnog ulja ili sirupa za deserte i napitke.
  • Ne čuvati u hladnjaku ispod 10 °C – gubi aromu i tamni.

Zaključak

Cimet bosiljak nije samo aromatičan začin – on je i ljekovita biljka koja podržava probavu, jača imunitet i unosi egzotičnu svježinu u tvoju kuhinju. Uz naše pametne vrtove SIMPLY i AURELIA, možeš ga imati svježeg tijekom cijele godine, bez stresa i uz minimalan trud.

Vrijeme klijanja
5 – 10 dana

Temepratura klijanja
20 – 25 °C

Vrijeme do berbe
60 – 70 dana

Primarno djelovanje
Antioksidans, energija, probava

Vitamini i minerali
A, C, mangan, kalcij

Utjecaj na čovjeka
Poboljšava probavu, jača otpornost, daje vitalnost

Cimet‑bosiljak sadrži eugenol, linalool i estragol zahvaljujući organske spojeve koji smanjuju oksidativni stres i upalne procese u tijelu

Tradicionalno se koristi za smirenje želuca, nadutost, probavne smetnje i stimulaciju apetita

Svojstva antibakterijskog i antivirusnog djelovanja zahvaljujući eteričnim uljima; tradicionalna upotreba kod prehlade, gripe, kožnih infekcija

Listovi obiluju vitaminima A, C, K te mineralima magnezij, kalij, kalcij i folati koji potpomažu regeneraciju i imunitet

Miris i spojevi poput eugenola i cinnamate mogu smanjiti stres, poboljšati raspoloženje, te djeluju i kod artritisa i bolnih grčeva

Želiš svježi bosiljak cijele godine? Uzgajaj ga u SIMPLY ili AURELIA pametnom vrtu – bez stresa i stalnog zalijevanja.

Pogledaj najčitanije teme

Iskoristi svoje biljke na najbolji način. Za svoje zdravlje.

Podijeli inspiraciju:

Prijavi se na naš Newsletter !

Otkrij ekskluzivne savjete za pametno vrtlarenje, najnovije inovacije i posebne ponude. Budi prvi koji će saznati kako unaprijejditi svoj vrt uz Smart Garden tehnologiju.

0
    0
    Tvoja košarica
    Tvoja košarica je praznaPovratak u kupovinu
    preloader